Afvallen door te ademen…

ademhalen.jpg

Als je een kilo of tien afvalt, waar gaat dat vet dan naartoe? Wetenschappers gingen er tot nu van uit dat het vet het lichaam verliet in de vorm van warmte of energie, maar volgens de Australische onderzoeker Ruben Meerman is er meer aan de hand.… 

Het vet verlaat je lichaam via de koollstofdioxide die je uitademt! Om tien kilogram vet te verliezen, moet je 29 kilo zuurstof inademen…

‘De meeste mensen, waaronder dokters, hebben een verkeerd idee over hoe vet verdwijnt’, zegt Merman, die een kort essay over het onderwerp schreef in het vakblad ‘The British Medical Journal’. ‘Vet kan niet zomaar in warmte veranderen. Materie kan niet vernietigd worden, ze kan alleen veranderen’. Meerman, die zelf vijftien kilo was kwijtgeraakt, bestudeerde op atoomniveau hoe de chemische verbindingen in vet worden afgebroken.

Hoe het vet dan wel je lichaam verlaat? Langs je neus, zo blijkt, want volgens Meerman zet je lichaam het vet om in koolstofdioxide, die je uitademt. Als je tien kilo verliest, wordt 8.4 kilo daarvan omgezet in koolstofdioxide. De overige 1.6 kilo wordt water, dat je lichaam verlaat in de vorm van zweet, urine, ontlasting en tranen. In dat proces komt ook hitte vrij, maar dat is volgens Meerman een gevolg van de chemische reactie.

Om tien kilogram vet te verliezen, moet je 29 kilo zuurstof inademen. In rust ademen we per minuut ongeveer 200 mililiter koolstofdioxide uit. Wanneer we sporten, is dat meer, maar alleen sporten is niet genoeg. Als je namelijk meer sport, maar extra gaat eten, krijg je meer energie binnen dan je op korte tijd kan verliezen door ademhaling.

Dus wens je eens extra in te spannen om af te vallen? Kom naar onze rebirhtingsessies!