Het gebruiken van een neuskannetje …

Babaji stelt voor om een neuskannetje te gebruiken. 

Ook wel een neusspoeler, een neti pot of jala-neti genoemd volgens de Yoga traditie. Jala is water (=reinigend) en Neti is het reinigen van het bovenste gedeelte van de luchtwegen.

In principe, zo zegt Babaji, voorzie je meer zuurstof doordat je de ademhaling verbetert, versterkt. En meer zuurstof heelt de cellen.

Je spoelt ook het verbindingskanaal tussen de neusholten en voorhoofdsholten waardoor ontstekingen en overgevoeligheid worden verminderd. Het vermindert ook zwelling van de slijmvliezen en het ondersteunt het afweersysteem.

Ik heb dit lang gebruikt in verband met mijn kanalisatie en ik ben het nu terug aan het gebruiken omwille van hoofdpijn en/of druk in het hoofd.

Het is een eeuwenoud gebruik. Het kan ook meerdere keren per dag gebruikt worden. Het geeft sowieso een heerlijk gevoel als je het meerdere keren per week doet.

Neti pot; ik heb er zo eentje als op de afbeelding. Je zal zien dat er heel wat variatie is in dergelijke neusspoelers. Ze zijn zelfs in keramiek te krijgen.

Zo doe ik het:

  • Een beetje zout (bij voorkeur heel fijn Himalaya zout) in het potje doen. De hoeveelheid dien je zelf te onderzoeken, teveel zout kan prikkelend zijn en pijn doen, dus begin met weinig zout, bv. een half theelepeltje en vermeerder telkens een beetje zolang je het kan verdragen. Dan weet je welke hoeveelheid goed is voor je. Zonder zout werkt het niet want het is het zout dat alle slijmen oplost.  Men zegt dat je per 100ml water 1 gram zout dient te nemen.
  • Het zout dient heel goed opgelost te zijn. Doe dus eerst een klein beetje warm water in het kannetje en meng dit goed.
  • Daarna vul je hetkannetje tot aan het streepje. Het water dient lauw te zijn, te warm kan je niet verdragen.. Men zegt dat 37° goed is, al ervaar ik dat je ook dat gewoon dient te voelen.
  • Druk de tuit van het kannetje in een neusgat (boven de wastafel).
  • Houd je hoofd opzij met het open neusgat onderaan, belangrijk is om te ontspannen en vooral rustig door je mond blijven te ademen. Het water loopt dan uit het andere neusgat. (Het vraagt wat oefening.)
  • Na de eerste spoeling blaas je stevig je adem via de neus uit. Zorg dat je wat tissues bij de hand hebt.
  • Heb je een klein kannetje dan maak je een nieuw kannetje klaar. Als je een groter kannetje hebt dan kan je tot in de helft het ene neusgat en met de andere helft het andere neusgat doen. Dan hoef je niet een nieuwe spoeling te maken.
  • Wissel vervolgens van neusgat en doe weer hetzelfde. 
  • Na de spoeling beweeg je je hoofd van voren naar achteren en van rechts naar links. Er loopt dan nog wat water uit je neus.

Het zou ook de ademhaling tijdens de slaap bevorderen, waardoor je beter slaapt. Ook je reuk en smaak versterken.

Let op: Niet te gebruiken bij inwendige verwondingen in de neus, na een bloedneus, of na een neusoperatie.