Voel jij je nog vrij?

voel-jij-je-nog-vrij.png

Met de kennis uit de kosmologie als basis krijgen we andere, ruimere, inzichten in vele thema’s. Deze maand was het thema ‘Vrijheid’ en werden er talrijke vragen besproken zoals: “Hoe vrij is een mens?”, “Heeft een mens vrijheid, en in hoeverre is hij daarvoor verantwoordelijk (rekening houdende met oorzaak en gevolg)?”, “Wat betekent de “vrije wil” van de mens en van de ziel?”, “Is alles voorbestemd? Zoniet, geeft dit dan niet u gehele vrijheid?”.

Vanuit onze kennis kunnen we vrijheid gaan bekijken in graden en evolutie. Zeer interessant om de stromingen en gebeurtenissen vanuit de geschiedenis en de actualiteit met betrekking tot ‘vrijheid’ te bekijken! Denk dan aan vrijheid van meningsuiting, vrijheid van werken en wonen, … en tegelijkertijd de bescherming van de vrijheid – denk aan de talrijke vluchtelingen.

Wanneer iedereen vrij is te doen wat hij wenst en kiest, beïnvloedt dit de vrijheid van derden. Bijvoorbeeld het plegen van diefstal, overtreden van veiligheidsregels of milieuvervuiling. Goedheid bepaald hier de grens!

Vrijheid is hier nog niet in ontwikkeling daar de mensheid nog niet helemaal gelooft in het openstellen van vrijheidsgrenzen. Mensen gaan hun vrijheid beschermen! Een tegenovergestelde beweging van dat wat vrijheid juist betekent… Fysiek treedt men snel in de verdediging en daartoe is vrijheid niet de vriend.

Een kadering maakte het duidelijker en begrijperlijker: Er is ‘Geestelijke vrijheid’, ‘Mentale vrijheid’, ‘Fysieke vrijheid, ‘Sociale vrijheid’ en ‘Peroonlijke vrijheid’.

“Vrijheid is totaal geloven, beminnen, danken, dienstbaar zijn, oprecht zijn, verantwoordelijk zijn, zelfstandig volwassen zijn, liefdevol zijn.”

Voelt u zich nog vrij?

 

Referenties:

– Kosmologie basis: Een aanrader voor zij die op zoek zijn naar de zin van en achter het leven.