De UIT-knop

Ons Brein is Niet Gemaakt om Altijd ‘Aan’ te Staan.

Er zijn studies waaruit blijkt dat het altijd ‘aan’ staan, zoals het altijd bereikbaar zijn per telefoon, per e-mail, per chat, het continue lezen van de ontelbare nieuwsstromen, net als het gebruik van cannabis of slaapgebruik kan lijden tot IQ-verlies.

Ons Brein heeft Onderbrekingen Nodig!

Stress en drukte zijn ongezond. Er is zelfs een medische term voor: “allostatische overbelasting” wat kan leiden tot een vermindering van denkkracht, geheugenklachten en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, een verzwakt immuunsysteem en zelfs tot een vroegtijdige dood.

In Japan hebben ze er zelfs een woord voor: karoshi, wat betekent ‘dood door te veel werk’.

Tips om je Brein Rust te Gunnen

√ Spreek met jezelf af wanneer je e-mails, berichten, sociale media checkt en doe het dan ‘met aandacht’.

√ Schakel de meldfunctie (berichtgeving) op je smartphone of tablet uit.*

___

* NIET STOREN – mijn favoriete instelling

  • op een iPhone of iPad doe je dit door de “Niet Storen”-functie aan te schakelen. Dit kan je handmatig door op het ‘maantje’ te klikken in het bedieningspaneel. Je kan dit ook ‘automatisch’ inschakelen tussen bepaalde uren via “Instellingen: Niet Storen”
  • op een Android-apparaat hangt het af van de versie van Android… en dat zijn er veel!. In Android 7 en hoger doe je dit via “Snelle instellingen: Niet Storen: Totale stilte”.
  • op een computer met macOS vind je de “Niet storen’-functie in “Systeemvoorkeuren: Berichtgeving”. Je kan dit ook op elk moment handmatig inschakelen: Veeg in het berichtgevingsvenster even van boven naar beneden en de “Niet storen”-knop komt tevoorschijn.
  • op een computer met Windows ga je naar “Instellingen: Systeem: Meldingen en acties:” In Windows 10 kan je rechtsonder op het Meldingen-icon klikken en op het maan-icoontje “Stiltetijd inschakelen” kiezen.